perseidele

Perseidele - Când plouă cu stele în august: ghid sentimental și științific

Ștefania Sarina Oprea

Cateva detalii despre perseide, pe scurt, și-apoi pe lung:

  • Perseidele sunt faimoase și pentru că sunt vara. Există, de altfel, și alte ploi prolifice de meteori precum Geminidele, ce apar în datele 13 și 14 decembrie, și Quadrantidele, ce apar în datele de 3 și 4 ianuarie. Dar e frig, și nu vrea nimeni să le vadă pe frig. 
  • Perseidele sunt extrem de rapide - meteorii lovesc atmosfera cu o viteză de 140.000 mph. Am făcut conversia din km și înseamnă 225.308 km pe oră. 
  • Luminile pe care le vedem pe cer apar în momentul în care particula de 1 mm diametru intra în contact cu atmosfera Pământului. 

Am vrut să vorbesc despre perseide din plăcere și m-am decis tarziu (acu’ câteva zile) să scriu câte ceva despre acestea. Nu-i nimic, scriu acum, chiar dacă perseidele sunt toată luna august. Luna august este și luna mea, poate și de aici o afinitate pentru acest eveniment. 

La o scurtă cercetare prin internet, am aflat câte ceva important despre perseide: ce sunt, când se văd  cel mai bine și de unde se văd cel mai bine. 

Să plouă cu dorințe în luna august, vom sta cu fața-n sus, culcați în iarbă, și-așteptam cuminți ploaia de stele. În cazul meu, cum Malta nu prea are iarbă vara, voi sta culcată ori pe plajă, ori pe vreo piatră.  

Dar să n-o mai lungim, că trece ploaia de meteoriți, sau de meteori, nici nu mai știu. 

Ce sunt perseidele?

Ploaia de meteori - Perseidele - este cea mai spectaculoasă expoziție cerească de “stele căzătoare”. 

Spectacolul este gratuit, pentru toată lumea și apare de regulă în lunile iulie-august, pe întuneric, firește, atunci când este cald în emisfera nordică. 

Acestea își au denumirea din constelația din care fac parte - Constelația Perseus (personaj mitologic grec, Perseu, fondatorul civilizației miceniene). 

Natura oferă acest cadou frumos iubitorilor de camping, călătorilor sub cerul liber, îndrăgostiții pe furiș, întârziații pe plajă la căzutul serii și nouă, cei care aflăm că va trebui să ne uităm la cer mai mult. 

Aflu și că dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă de 1 mm diametru, ce aprinde cerul când intră în atmosfera Pământului. Fracțiunea aceea de secundă, ce se poate pierde printr-o clipire, numit de astronomi Meteor. Particula de praf cosmic ce se aprinde în atmosferă și arde se numește Meteoroid, iar pietroiul care ajunge rar, dar foarte rar, pe Pământ se numește Meteorit. 

Voi mai citi și reciti pasajul de sus, ca să țin minte ce tocmai am scris. 

Particulele de praf vin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, cometă care, atunci când trece pe lângă domnul Soare, sublimează și praful cosmic prins în nucleul acesteia înghețat este eliberat în spațiu. 

Sublimează sau trece din stare solidă, direct în stare gazoasă, fără însă a mai trece prin stare lichidă.

Când se văd perseidele în 2022?

Activitatea maximă a meteorilor se atinge în perioada cuprinsă între 12 și 13 august, însă perioada lor de activitate este mai îndelungată - 17 iulie și 26 august. 

Cea mai bună perioadă de observație este după miezul nopții și până de dimineață, când lumina zilei îți poate strica show-ul. 

Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia este o perseidă. 

Anul acesta ne vom putea bucura de perseide, însă Luna se va afla în faza ei de Lună Plină - strălucitoare și senină, va dăinui pe cer toată noaptea, atrăgând atenția spre dânsa mai mult, luminând cu putere cerul. 

Chiar și din locurile cu cer bun, senin, din cauza Lunii, perseidele se vor vedea foarte puțin. 🙁 

De unde se văd cel mai bine perseidele?

Citeam pe site-ul Observatorului Astronomic Vasile Urseanu că fenomenele astronomice se văd cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. 

Niciodată nu m-am gândit la luminile artificiale ca fiind parazite. Frumoasă figură de stil! 

Tot aceștia ne îndeamnă să (ne luăm câmpii) mergem departe de orașe, la țară sau la munte, și vom avea șansa să vedem 100 de meteori pe oră. 

Cei din oraș vor vedea doar 10-20 de meteori pe oră. 

Așadar, la întrebarea de unde se văd cel mai bine perseidele, răspunsul este cât mai departe de oraș, de lumini artificiale. 

N-o să vezi 100 de meteori pe oră, oricât ai încerca. Dacă doar clipești, îți torni un pahar de vin și te așezi la loc – ai pierdut deja vreo trei. 

E luna august, e ziua mea curând, e ultima lună de vară și mai avem și perseidele pe cer. Se termină vara cu spectacol, cu ștaif, cu nu prea multe lucruri bune în lume, dar măcar cu speranța ca va fi bine, sau măcar echilibrat. 

Ne mai ramane acum doar uitatul pe cer, deconectare, câte ceva bun de citit și oameni buni de iubit. 

Să ne fie bine! 

Înapoi la blog

Scrie un comentariu

Comentariile se publică după aprobare. Mulțumesc de înțelegere!