Hygge - rețeta daneză a fericirii în lucruri simple

Hygge - rețeta daneză a fericirii în lucruri simple

Ștefania Sarina Oprea

Am găsit anul 2022 așa cum l-am lăsat pe 2021, și anume cu cărți. Dacă anul trecut a fost despre cărți de război, oameni ce-și cărau viețile cu ei din calea războiului fugind din Ucraina către vest, despre psihologia a lui Yalom, și despre alte 30 de cărți pe care am apucat să le citesc, anul asta am mers în sens invers și-am ales cărți ușoare. 

Doar că anul 2022 nu a fost blând cu noi și tot ce-am citit în cărțile acelea se întâmplă în prezent cu Ucraina. Ultima a fost O mare de lacrimi - Yuta Sepetis, care vorbește despre scufundarea vaporului Wilhelm Gustloff în Marea Baltică, vapor ce a fost bombardat de un submarin rusesc. 

Înapoi la ce mi-am propus pentru anul curent. Am început anul cu Mica Enciclopedie Hygge, scrisa de Meik Wiking, carte care vorbește despre rețeta daneză a fericirii. 

Pentru că fericire îmi propusesem pentru anul ăsta. 

Am citit-o toată, pentru ca apoi să pot scrie acest articol despre fericire în toate formele ei. 

Nu poți scrie despre fericire sau confort, dacă nu le trăiești sau nu le citești. 

Consider că informația curată, necopiată, trecută prin filtrul meu personal și nu al altora înainte, este ceea ce pot promova.  

Blogul meu cu acest scop a fost făcut - asumat, simplu, autentic, fără texte copiate! 

M-aș bucura să te bucur și pe tine, cititorule, cu tot ce-mi trece prin mâini și prin ochi, dacă ai câteva minute de petrecut cu mine, prin prisma acestor texte. 

Despre Hygge, te asigur, că este numa’ de bine. 

Ce este hygge?

Hygge definește o stare de confort sufletesc, intimitate, lipsa supărărilor, bucuria de a trai și de a fi cu semenii, de a fi înconjurat de simplitate și natural, în casă sau afară. Hygge este, mai degrabă, ambianță și trăire, și nu ține neapărat de obiecte sau material. 

Autorul cărții mai sus menționate descrie hygge ca fiind “ciocolată fierbinte la lumina lumânărilor”. 

Mica enciclopedie hygge

Cuvântul Hygge provine din limba norvegiană, trebuie să știi, și nu are o traducere exactă. Ne putem referi la acesta ca fiind o stare de bine. 

Se pronunță Hooga, Hhyooguh sau Heurg. Autorul mai zice că nu contează cum se pronunță, ci mai degrabă cum se simte. 

De ce au creat danezii acest conceput în jurul unui singur cuvânt?

E foarte simplu, aș zice. Afară e frig și întuneric, bate vântul și alte intemperii, și tot ce-ți mai rămâne de făcut este să-ți faci interiorul casei cât mai confortabil. 

Ca să înțelegi cât de neînsorită este Danemarca, îți spun doar că în luna decembrie, bieții danezi pot vedea soarele doar 40 ore. Anual, în Danemarca, se poate vedea soarele doar 1780 de ore, comparativ cu România, unde soarele strălucește 2112 ore pe an. 

Adaug aici Malta, unde soarele bate peste insulă aproximativ 3000 de ore pe an. 

Nu e de mirare că primul capitol din carte este despre Lumină. Si nu orice fel de lumină, decât cea a lumânărilor. 

Simple, neparfumate, albe - lumânări din ceară naturală.

Meik spune că nicio rețetă de hygge nu este completă fără lumânări, sau lumini vii, cum le numesc însăși danezii. 

Mari iubitori de lumini palide și blânde, danezii ard cele mai multe lumânări din Europa, pe cap de locuitor - 6 kg anual. 

Lumină naturală, dar și artificială

Danezii aleg corpuri de iluminat strategic, cu mare băgare de seamă. 

Pentru danezi “este o artă, o știință, o industrie”, după cum ne zice și autorul cărții. Aceștia își creează colțuri “magice” în casă, pentru citit, relaxat si alte activități hygge, firește, cu ajutorul acestor lumini. 

Obsesia pentru lumină vine tocmai din lipsa acesteia, în mediul natural - trebuie să știi că în perioada cuprinsă între octombrie și martie este întuneric. Este un soi de hibernare forțată, însă oamenii trebuie totuși să funcționeze cumva. 

Așadar, se ajută de toate aceste resurse artificiale pentru ca zilele să le fie cât mai luminoase. 

Am sa trec repede peste capitolul ce ține mai mult de lingvistică și cum este simțit, dar și pronunțat, hygge in diferite tari. Pare-se că Danemarca nu este singura țară ce și-a numit starea de confort într-un singur cuvânt. 

Un lucru este clar, și anume ca țările din nordul Europei sunt mari iubitoare de acest confort creat prin lumină, natural, mâncare bună, oameni aproape și activități simple, sociale. 

Două pagini mi-au atras atenția în carte, cu niscai desene pe ele, firește, căci este un conținut ușor de asimilat. Aceste două pagini descriu cum să manifești starea de hygge

Așadar, iată pașii spre liniște și armonie:

  1. Atmosfera - slăbește intensitatea luminii
  2. Prezență - fii prezent! Închide telefonul! 
  3. Delectare - cafea, ciocolată caldă, prăjituri, bomboane. 
  4. Egalitate - “noi” în loc de “eu”. 
  5. Recunoștință - bucură-te de ce ai în prezent.
  6. Armonie - nu ești în nicio competiție. 
  7. Confort - ia o pauză și relaxează-te! 
  8. Pauză - fără drame și subiecte “grele”. 
  9. Prieteni - amintiri depanate ce încep cu “mai ții minte când..”. 
  10. Adăpost - casa ta este locul tău sigur, locul de liniște. 

Și în haine...

Îmbrăcămintea danezilor este și aceasta o za importantă în crearea confortului la nivel cromatic. Cred că dacă ești danez și iubești lumina difuză și liniștea, mi-e greu să cred că vei purta haine colorate strident. Acestea doua nu se îmbină în niciun caz armonios. 

Danezii preferă hainele comode, din materiale naturale, în nuanțe de gri, negru și pastel. Aceștia îmbină cu măiestrie stilul elegant cu informal, preferă mai degrabă stilul minimalist funcțional, fără a ieși prea mult în evidență. 

Și totuși ies în evidență, tocmai prin aceste combinații, pe care nu toată lumea le și “salută”. Dar nici nu trebuie. 

Un danez nu se îmbracă să impresioneze, ci se îmbracă ca să îi fie bine, să arate bine și să creeze în juru-i armonia de care are nevoie să funcționeze.

Exact ceea ce reprezintă hygge. 

Elemente comune în vestimentația daneză, ce reflectă hygge, sunt: un fular mare, haine în nuanțe de negru, pulovere și cardigane voluminoase. Să nu uităm că aceștia trăiesc într-o țară friguroasă și umedă. 

Hygge in casa malteza
Hygge de acasă, cu haine lejere

Despre hygge românesc

România ar intra cu brio în sfera hygge cu puloverele lucrate manual din lână și mohair, ciorapii din lână făcuți cu andrele (lâna aceea care te și înțepa îngrozitor când le purtai), precum și ilicele ce îți țin de cald la spate. Purtam acasă aceste ilice, ce își făceau treaba remarcabil, pentru camere încălzite la sobe pe lemne. 

Am trăit într-o stare de hygge, stare numită și neștiută pe atunci, cu toate elementele necesare pentru a crea un tablou perfect.

Și iată cum ne întoarcem la elemente de bază, simple, cu care am crescut și cu care am creat amintiri, pe care acum le considerăm neprețuite. Pentru că sunt. 

De aceea am și dorit s pun într-un articol starea de hygge descrisă de danezi. Am rezonat, am fost acolo, am trăit din plin. Nu, nu în Danemarca, ci în România. 

Mi-ar fi greu să pun într-un articol de blog 300 de pagini de carte. Cât de tare aș vrea să adun ce-i mai frumos și demn de pus în văzul lumii, mi-e foarte greu să aleg. 

Recomand cartea și îndemn pe toată lumea să o aibă în casă. Este o lectură plăcută, jucăușă, ușoară și binefăcătoare, ca o discuție cu un bun prieten. Cartea în sine este un element hygge. 

Autorul a pus pentru cititori și o trusă de urgență hygge. Ce frumos și simplu a scris despre necesitatea noastră, a oamenilor, de a găsi salvarea și deconectarea de la haosul din jur, prin prisma unei “truse de urgență”. 

Trusa se recomandă pentru atunci când ești stors de energie, când nu ai chef să ieși din casă, când plouă sau cand vrei pur și simplu să nu faci nimic decât să te concentrezi pe nevoile tale de bază.

Ia să vedem ce zice Meik de trusa de urgență hygge:

  1. Lumânări (era de așteptat)
  2. Ciocolată de bună calitate - aș zice aici cu mai puțin zahăr și cât mai puține ingrediente sau alte bazaconii. 
  3. Ceaiul preferat - noi, românii, știm că un ceai de mentă sau de tei este mai mult decât confort, este tihnă și aducere aminte. 
  4. O carte bună, o carte preferată - să știi că poți reciti cartea aceea care te-a fermecat, nu te va judeca nimeni. 
  5. Un film bun - serial sau nu. 
  6. Gemul din cămară - exact, ai citit bine. Eu acum cumpăr gem de la magazin și caut mereu să fie cât mai simplu, cam cum îl face mama. 
  7. O pereche de șosete din lână - exact ce spuneam mai sus, noi știm mai bine. 
  8. Scrisori de mână, pagini de jurnal, felicitări primite sau alte minunății ce au fost scrise de mână. 
  9. Un pulover călduros, de mărimi mari, chiar un pic lălâi.  
  10. O agendă cu planuri, rezoluții, idei, citate, gânduri. 
  11. O pătură pufoasă. 
  12. Hartie și pix, stilou sau creion. Scrie orice, desenează chiar. 
  13. Muzică - nu ar fi fost nimic fără muzică. Jazz, bossa nova, reggae, ska, blues sau chiar și sunetele naturii. 
  14. Un album foto - dar din hârtie să fie. Și dacă nu ai, fă bine și scoate câteva poze dragi cu tine și ai tăi și pune-le la loc de cinste în album. 

Ce mai înseamnă hygge?

Apăi hygge este atat de simplu, de nici nu aș ști să pun eu în cuvinte ce înseamnă hygge pentru fiecare. 

Plimbare cu cățelul după serviciu, udatul florilor dis de dimineață, cu ochii lipiți de somn, trezitul de dimineață înaintea tuturor, să nu te deranjeze nimeni, o cină cu familia, alături de bârfe și gălăgie, confortul dat de o zi liberă de la serviciu, fără niciun motiv, o cafea cu mama, o cafea cu o prietenă, făcutul de cozonaci cu mama, făcutul de sarmale cu mama și reproșul că nici acum nu știi să le împăturești, trosnetul lemnelor de foc la mamaie și tataie acasă, mămăliga lipită de ceaun, fidea cu lapte, branza cu ceapă, aruncat grăunțe la găini, băutul unui vin scump, plantat în grădină, cules de struguri, chiar și scrierea acestui articol a fost hygge, și lista este interminabilă. 

Hygge poate să fie orice, atât timp cât te simți hygge. 

Când te simți hygge, să știi că nici timpul nu aleargă ca nebunul și parcă ține cu tine. 

Legat de lista de mai sus, poți adăuga și tu tot ce dorești și ce definești tu hygge. Sunt sigură că nu se vor supăra danezii pe noi. 

Am scris despre confort în vremuri gri, de război, un război atât de aproape de România. Un pic mai departe de mine, dar nu poți să stau impasibilă. 

Am scris despre o stare ce ar trebui să fie umană și prezentă în viața tuturor, nezbuciumată de astfel de evenimente pe care nimeni nu le dorește. 

Tu cum definești hygge? Ce este hygge pentru tine? M-aș bucura să citesc exemple și de la tine. Lasă un gând aici, o idee, să crească cât mai mare lista de hygge în vremurile astea. 

Să auzim doar de bine!

Poza cover - Freepik.

Pe Meik Wiking îl găsești cu totul aici.

Înapoi la blog

Scrie un comentariu

Comentariile se publică după aprobare. Mulțumesc de înțelegere!